söndag 15 november 2009

Wikis

Wikis är helt nytt för mig. Eller ja, inte helt nytt eftersom jag har använt mig av wikipedia emellanåt. Men nytt på så vis att jag inte tänkt på vad det är och hur det kan användas.
En wiki kan, om man vill, bara helt enkelt vara ett smidigt sätt att skapa en hemsida. En wiki kan också vara som ett uppslagsverk (som wikipedia), men det kan också vara som en slags portfolio. Det är i det sistnämnda som jag verkligen ser nyttan för mig som lärare, och för mina elever.
Då jag inte tycker mig vara expert i något ämne valde jag helt sonika att strunta i wikipedia-uppgiften som ingår i kursen. Kanske blir jag godkänd i alla fall? Jag hoppas att jag ändå kan visa att jag fixar att hantera en wiki eftersom jag nyligen startat en!
Jag har denna termin startat ett projekt, där jag tänker mig att jag och mina elever ska åka världen runt i ca 2 år. Vi kommer att göra massor av saker, men en del av det material som eleverna tar del av, och även själva producerar, kommer att finnas på en wiki.
Något jag märkte ganska fort är att man måste fundera en del på strukturen i en wiki. Man behöver ha en struktur med många sidor så att flera kan vara inne och arbeta samtidigt. Det är nämligen bara en som kan vara inne på en sida och redigera åt gången. Jag har provat ett par olika varianter, men vet inte ännu vad som är bäst.
Jag ser stora fördelar med en wiki som samlingsplats för elevmaterial. Dels tycker eleverna att det är kul att få använda datorn i skolarbetet, dels kan jag som lärare följa eleverna i deras skrivprocess, dels finns allt de gör under lång period samlat och kan delas med föräldrar, kompisar eller andra intresserade.
En wiki gör att eleverna kan jobba när de vill och var de vill. De kan fortsätta skriva på en text som de påbörjat i skolan när de kommer hem - och de gör det också. Det är med förundran jag kan konstatera att eleverna sitter och skriver engelsktexter på fredagkvällar t ex. Jag kan då omgående kommentera det de skrivit och på så sätt ge dem snabb respons och motivation att fortsätta. Förr var jag tvungen att vänta tills texten var klar med att ge kommentarer. Nu kan jag ge input under tidens gång och därmed kanske få eleverna att åstadkomma ännu bättre texter. De kan ju också ta del av varandras texter och inspireras av dessa.
Vad kan då finnas för nackdelar med detta? Tja, textmängden som ska tas om hand av mig som lärare ökar naturligtvis. Dessutom är det svårt att hejda sig själv från att jobba. Jag är ständigt inne på wikin för att se om någon gjort något och i så fall vad. Något som också kan stöta på patrull är att både elever och föräldrar undrar om det här verkligen är skolarbete, om man verkligen lär sig något av detta. En del elever tycker inte heller om tanken på att andra kan se vad de skriver, de är så vana vid att det bara är läraren som ser vad de gör.

Jag är i alla fall såld på wikis, och mina elever verkar vara med mig än så länge. Om du vill se vår wiki så klicka här.

1 kommentar:

  1. Jag känner igen det där med att det är svårt att hejda sig från att jobba! När man har jobbet där så nära till hands så vill man ju gärna ta hand om det på en gång, samma sak med mailen tycker jag.

    Det var ett bra tips att lägga upp sidorna i förväg på wikin så att det inte kraschar ihop när flera försöker skriva på samma sida samtidigt. Jag har försökt få mina studerande att lägga upp sidor själva, men det blev väldigt rörigt.

    SvaraRadera