tisdag 31 juli 2012

Informationssökning

Det är verkligen en djungel när man ska hitta exakt rätt information på nätet eller i en databas! Som tur är räcker mina basala kunskaper oftast för att hitta det jag vill på nätet, men ska man skriva uppsatser eller avhandlingar förstår jag att man måste bli duktig på detta och använda sig av fler informationsställen.
Det finns så mycket man kan göra för att förfina sin sökning, och så konstiga ord som används;

  • att trunkera (hugga av ordet på lämpligt ställe och söka utan ändelser så att säga)
  • avståndsoperatorer (hur nyckelorden står i förhållande till varandra), 
  • teasarus (en slags inbyggd sökordslista i databasen), 
  • boelska operatorer (and, or, not - dvs om sökningen ska innefatta båda orden, eller av orden eller INTE ett av orden)
När jag gjorde testet (gjorde alla frågorna 1-27) så gick det väl hyfsat, men några saker gick jag bet på. Något som var störigt var att när jag ville läsa mer om t ex hur man skriver en referenslista så hittar jag inte dit. På sidan står:

Via KTHBs hemsida under länken "E-resurser" till vänster och vidare "E-referensverk" hittar du under rubriken "Skrivhjälp" hänvisningar till hur man skriver referenser. 
Men när jag klickar på länken hittar jag inga e-resurser till vänster, och inte någon annanstans heller.  Har något ändrats månne, eller är jag blind?

1 kommentar:

  1. Tack för att du gillar min sammanställning av det flippade klassrummet. :)
    På ett sätt håller jag med dig, men samtidigt så tycker jag också att det är lite av charmen med att säga flippat klassrum. För det driver lite med det traditionella och ställer det på huvudet. Det gör att vi måste tänka till. Rent språktekniskt så ligger "det flippade klassrummet" dessutom bättre i munnen än "det omvända klassrummet". Folk väljer hellre att säga det som känns enkelt än det som blir krångligt.
    Bli gärna med i FB-forumet Flippa klassrummet. :)
    // @braneback

    SvaraRadera